Tartalomjegyzék   |   Tárgymutató

4.13. Keresés

4.13.0. 

A pakliból (kiegészítő pakliból) való keresésnek nevezzük azokat a cselekvéseket, amelyek leírásában kifejezetten szerepel a „keress ki”, „kikereshetsz” vagy más hasonló kifejezés.

4.13.1. 

Keresésről beszélünk akkor is, ha ezek a kifejezések ugyan nem szerepelnek a cselekvés leírásában, de a játékos egy pakliból (vagy kiegészítő pakliból) valamilyen feltétel teljesülése vagy a saját döntése alapján vesz ki lapot vagy lapokat, függetlenül attól, hogy a pakli mely részéből választ ki a lapot, és az kézbe vagy közvetlenül a játékba kerül, illetve visszakerül a pakli tetejére (esetleg az aljára).

4.13.2. 

Nem minősül keresésnek, ha az így kiválasztott lapot a gyűjtőbe (Semmibe) kell dobni. Ez esetben mindig pakliból dobás történik.

4.13.3. 

A közvetlenül a pakliból történő lapkijátszás mindig keresésnek minősül.

4.13.4. 

Nem minősül keresésnek a paklinak, vagy a pakli bizonyos részének átvizsgálása, ha a pakliból ezzel egyidejűleg nem kerül ki lap, és a pakliban lévő lapok sorrendje sem változik.
[Kiegészítés]

4.13.5. 

Amennyiben egy játékos egy bizonyos nevű, vagy bizonyos tulajdonsággal bíró lapot keres ki a paklijából, a kikeresett lapot mindig meg kell mutatnia.

4.13.5.1. 

A saját képességükkel pakliból előkereshető lapok ilyen módon körönként csak egyszer kereshetők akkor is, ha ezt a szövegük kifejezetten nem tartalmazza. Egyéb módon ezek a lapok is bármennyiszer előkereshetők.

4.13.5.2. 

Ha egy lap bármit kereshet, kivéve saját magát, akkor a keresett lapot meg kell mutatni - kivéve, ha az adott lapból amúgy is csak 1 lehet a pakliban.

4.13.6. Nem lehet lapot előkeresni.

Ha egy ilyen szövegű szabálylap vagy hatás van érvényben, akkor is lehet használni olyan szabályt, forrást, valamit követő és szabálylap képességét, ami lapot keresne, tehát kifizeted a költségét, az esetleges egyéb hatásai létrejönnek, de maga a keresés (előveszel lapot és megkevered a paklit) nem.