Tartalomjegyzék   |   Tárgymutató

96. Előre kikészített lapok

96.0. 

A más lapok által létrehozott lapokat „előre kikészített lapoknak” nevezzük. (96.3.) Addig őrzik meg ezt a jellemzőjüket, amíg ki nem kerülnek a játékból. Ezt követően minden szempontból a pakliból származó lapokkal esnek egy tekintet alá, és - amennyiben szükséges - gondoskodni kell róla, hogy azoktól ne legyenek megkülönböztethetők, de pakliba nem kerülhetnek. (4.15.1.)
[Kiegészítés]

96.1. 

Az „előre kikészített lapok”-at létrehozó lapok jellemzően a létrehozott lap nevével hivatkoznak azok kijátszására. Ilyen esetben a hivatkozott lap neve a szövegezésben nagy kezdőbetűvel kezdődik.

96.2. 

Ha az "előre kikészített lapot" létrehozó lapon kifejezetten nem szerepel, hogy a lapnak pontosan melyik változatát hozza létre, akkor a lappal a gazdája (döntése szerint) létrehozhatja a lapnak bármely kiadásban megjelent változatát.

96.3. Tóken

Azokat a lapokat, amelyek a lap nagyobb részét betöltő különleges méretű illusztrációval készültek, tóken lapnak vagy röviden tókennek nevezzük.
[Kiegészítés]

96.3.1. 

A tókeneket akkor is előre kikészített lapoknak tekintjük, ha azt nem egy másik lap hozta létre, hanem eredetileg is a pakliból származik.

96.4. Tóken szabály

A HKK versenyeken használt lapok csak akkor hozhatnak létre előre kikészített lapot ill. tókent, ha a játékos rendelkezik legalább egy ilyen lappal, amit a létrehozásakor be kell tudni mutatnia.

96.5. 

96.5. Amennyiben egy játékos ellop egy olyan lapot, amely képes előre kikészített lapot játékba hozni, akkor csak olyan lapot hozhat vele játékba, amilyet a lap eredetileg is termelni tudott.

Ha a termelt lap tóken, akkor csak olyat termelhet vele, amit be is tud mutatni. Ezt a szabályt alkalmazni kell akkor is, ha az ilyen lap képességét lopja, vagy másolja le a játékos.

96.6. 

Ha egy lap szövege szerint a játékos egy előre kikészített lapot "kap", akkor alapértelmezés szerint azt az asztalra, a saját térfelére kell tennie. Ha ez egy lény, akkor a tartalékjába. Ha ettől eltérően kell eljárni (pl. a lapot a játékos a kezébe, a lényt az őrposztjába kapja, vagy a lap az ellenfélnél jön létre), akkor azt a lapszöveg külön megemlíti.

96.7. 

A tókenek tulajdonosa mindig az a játékos, akinél a tóken létrejön, függetlenül attól, hogy a tókent kinek a forrása hozta létre.

96.8. 

Az előre kikészített lap bekerülhet a gyűjtőbe és a kézbe, de nem kerülhet a Semmibe és a pakliba, ha egy forrás eredményeképp odakerülne, helyette távolítsd el a játékból.