Tartalomjegyzék   |   Tárgymutató

94. Reakció cselekvés

94.0. 

Azokat az azonnali cselekvéseket, amelyekkel a játékosok cselekvéseire lehet reagálni, reakció cselekvésnek, vagy röviden reakciónak nevezzük.
[Kiegészítés]

94.0.1. 

Egyes speciális reakció cselekvésekkel kapcsolódó hatásokra, illetve egyéb eseményekre is reagálni lehet. Az ilyen reakciók szöveges leírása pontosan meghatározza, hogy az adott reakció mikor használható.

94.0.1.1. 

Módosító reakciók. Azokat a reakciókat, amelyek nem akadályozzák meg a reagált lapot, hatást vagy egyéb játékelemet, hanem csak módosítják azt, módosító reakciónak nevezzük.

94.0.1.2. 

A módosító reakcióként kijátszható asztalon maradó lapok ilyen módon történő kijátszása, a semlegesítéshez hasonlóan nem speciális képesség, hanem a lap kijátszásához fűzött magyarázat.

94.0.1.3. 

A módosító reakciók közös jellemzője, hogy a reagált lap, hatás stb. szövege a módosítás alapján megváltozik és már így jön létre, ill. az ott leírt egyéb változások történnek vele.

94.0.1.4. 

Ha egy képesség egy sikeresen létrejött hatás célpontját változtatja meg, akkor ez módosító reakciónak számít akkor is, ha ezt a képesség leírása kifejezetten nem tartalmazza.

94.0.2. 

Azok a reakció cselekvések, amelyek szövegezése nem határozza meg, hogy mire lehet velük reagálni, csak azt mondja, hogy “reakcióként is használhatod”, azok kizárólag az ellenfél önálló cselekvésére reagálva használhatók.

94.1. 

A reakciók közös jellemzője, hogy hatásuk mindig előbb jön létre, mint annak a cselekvésnek a hatása, amire velük reagáltak.

94.2. 

Kizárólag az számít reakciónak, aminek reakció az altípusa; szövege szerint megakadályoz valamit vagy valami nem jön létre; semlegesít; szövege reakcionak minősíti.

94.3. 

Egy cselekvésre bármennyi reakció használható.

94.4. 

A játékosok felváltva használhatnak reakciókat.

94.5. 

Ha egy játékos nem kíván semmilyen reakciót használni, ez nem akadálya annak, hogy más játékos egymást követően egynél több reakciót is használhasson.

94.6. Reakció sor

. Az önálló cselekvést, és a vele összefüggésben használt valamennyi reakciót együttesen reakció sornak nevezzük.
[Kiegészítés]

94.6.1. 

A reakció sorban szereplő bármely cselekvésre lehet reakció cselekvéssel reagálni.

94.7. 

Az egyazon reakció sorban szereplő valamennyi cselekvés hatását kiértékelni csak azután lehet, miután az adott reakció sorban lévő cselekvések egyikére sem kíván már senki további reakciót használni. Ezután a reakció sorban szereplő cselekvések hatását időrendi sorrendben visszafelé haladva kell kiértékelni, kezdve a legutolsó reakció cselekvéssel.

94.7.1. Reakciók kiértékelése

. A reakció sorban szereplő reakciók kiértékelésekor a sorra kerülő reakció cselekvés valamennyi hatását végre kell hajtani, csak ezután lehet továbblépni a sorban utána következő reakcióra.
[Kiegészítés]

94.7.2. 

Ha a reakciók kiértékelése során a játékos olyan cselekvést hajt végre, amely a még hátralévő (ki nem értékelt) reakciók végrehajtását lehetetlenné teszi, akkor e cselekvés végrehajtása után a reakció sort le kell zárni. Ez esetben a ki nem értékelt cselekvések nem kerülnek végrehajtásra.

94.7.3. 

A reakciósorban létrejött asztalon maradó lapok kijátszáskori képességeit csak a teljes reakciósor lezárása után lehet használni.

94.7.3.1. 

Ha ilyen képességet kíván használni valaki, akkor ezt közvetlenül a reakciósor lezárása után teheti meg. Ha ehelyett mást cselekszik, akkor ettől a lehetőségtől elesik.

94.7.3.2. 

Ha többen is ilyen képességet akarnak használni, akkor ezek sorrendjét az általános szabályok szerint kell megállapítani. (22.1.1.)

94.7.3.3. 

Mindaddig, amíg bármely játékos ilyen képességet használni kíván, addig más cselekvés nem hajtható végre (kivéve újabb reakciók).

94.8. 

Azok a reakciók, amikkel lapkijátszásra lehet reagálni, csakis kézből kijátszott lapokra használhatók.

94.9. Nem lehet rá reagálni

Ha egy lapra szövege szerint nem lehet reagálni, akkor a képességeire sem lehet.

94.9.1. 

94.9.1. A fenti szabály érvényes akkor is, ha a lapra szövege szerint bizonyos tulajdonságú lapokkal nem lehet reagálni (pl. 2021-es vagy régebbi lapokkal).

94.9.2. 

94.9.2. Az anti-mágia (134.10.) és anti-semlegesítés (134.15.) szövege szerint csak a lap kijátszására nem lehet varázslattal (ill. semlegesítéssel) reagálni, a képességére lehet.

94.9.3. 

94.9.3. Ha egy lapra drágább reagálni (mert pl. reakció-drágítása (92.10) van), attól még nem drágább a képességeire reagálni.