Tartalomjegyzék   |   Tárgymutató

173. Alakváltó lapok

173.0. 

Azokat a másoló lapokat, amelyek kijátszásukkor vagy képességük használatával részben vagy egészében felvehetik egy másik lap tulajdonságait vagy képességeit, alakváltó lapoknak nevezzük.

173.1. 

Arról, hogy az alakváltó lap pontosan milyen lapok mely tulajdonságait és képességeit (hátrányait) milyen módon, mikor és mely időtartamra tudja lemásolni, arról az alakváltó lap szövege mindig pontosan rendelkezik.

173.2. 

Ha az alakváltó lap teljes egészében lemásolja a másolt permanenst, akkor a nevét, színét, ikonjait (illusztrátorát és illusztrációját, színesítő szövegét, és kiadási dátumát) is lemásolja. Egyetlen kivétel az idézési költség, amit csakis akkor másol le a másolat, ha ezt a szövege külön említi, illetve a lap működéséből ez egyértelműen következik.

173.3. 

Az alakváltó lap a lapkijátszás 3. lépésének végrehajtása, azaz a másolni kívánt lap kiválasztás után alakul át a másolattá.

173.4. 

Ha az alakváltó lap a másolat idézési költségét nem másolja, akkor a lapkijátszás 5. lépésének végrehajtása, azaz az idézési költségének kiszámolása és kifizetése után, de még az esetleges reakciók használata előtt alakul át a másolattá.

173.5. 

A másolat kijátszási feltételeit is teljesíteni kell. Ha ezt a játékos nem tudja, vagy nem akarja teljesíteni, akkor az alakváltás nem jöhet létre, azaz az alakváltó lapnak vagy másik lapot kell másolnia, vagy a kijátszásának megkísérlését vissza kell vonni.

173.6. 

Ha a másolat kijátszási feltételeit a játékos teljesítette, a lapkijátszás további lépéseit úgy kell végrehajtani, mintha a játákos a másolatot játszotta volna ki. (A másolat idézési költségének kiszámítására, és kifizetésére vonatkozó lépéseket azonban csak akkor kell végrehajtani, ha az alakváltó lap a másolat idézési költségét is másolja.)

173.7. 

Ha az alakváltó lap nem a kijátszásakor, hanem (kijátszáskori) képességének használatával alakul át a másolattá, a másolat kijátszási feltételeit akkor is teljesíteni kell.

173.8. 

Ha az alakváltó lap szövege nem tartalmazza a "tekintsd úgy, mintha a másolt lapot játszottad volna ki" (vagy más hasonló) megfogalmazást, az alakváltásra vonatkozó fenti szabályokat akkor is megfelelően alkalmazni kell.

173.9. 

Az alakváltó lapok csak akkor játszható ki reakcióként, semlegesítésként, védekezésként (vagy egyéb, az általánostól eltérő módon), ha ezt az alakváltó lap szövegezése, ikonjai vagy saját képességei lehetővé teszik. E tekintetben közömbös, hogy az általa másolt lap rendelkezik-e ezzel a lehetőségggel vagy sem.